obedy
žiacka knižka

« predchádzajúca strana // nasledujúca strana »

zo života školy »

Súťaž v zimnom aranžovaní
Pridané: 31. december 2022 / Text a Foto: Mgr. Alena Vojníková

CVČ – JUNIOR v spolupráci s Mestským úradom Banská Bystrica – oddelením kultúry pripravili pre žiakov Banskobystrického regiónu súťaž v zimnom aranžovaní, ktorá sa uskutočnila 15. decembra 2022 v Robotníckom dome v Banskej Bystrici. Alexandra Fašangová, žiačka 9. A v kategórii starších žiakov (7. – 9. ročník), získala prvé miesto. Vytvorila krásnu ikebanu z prírodných materiálov, čím prejavila svoje vynikajúce zručnosti a k tomuto úspechu jej srdečne gratulujeme.



Výtvarná súťaž „Vidieť chudobných okolo seba“
Pridané: 29. december 2022 / Text a Foto: Mgr. Denisa Mitterová

V mesiaci november sa žiaci našej školy zapojili do výtvarnej súťaže s názvom „Vidieť chudobných okolo seba“. Súťaž bola vyhlásená Diecéznym katechetickým úradom Banskobystrickej diecézy s cieľom rozvíjať povedomie úcty a pozornosti voči chudobným a bezbranným ľuďom. Dvaja žiaci našej školy zaznamenali výrazný úspech v rámci kraja, keď sa umiestnili na popredných miestach v rámci svojej kategórie, a to: Svetlana Milanová z 8. B triedy, ktorá získala 1. miesto v kategórii žiakov 5. až 9. ročníka a Richard Bacík z 8. A, ktorý sa so svojou výtvarnou prácou umiestnil na 2. mieste v tej istej kategórii. Výhercom srdečne gratulujeme a tešíme sa na odovzdávanie cien, ktoré prebehne koncom januára v Banskej Bystrici.



Z vianočných trhov
Pridané: 12. december 2022 / Foto: Mgr. Marcel Hlaváč



Mikuláš s anjelom a čertom v škole
Pridané: 6. december 2022 / Foto: Mikulášov zástupca Matej

Mikuláš, anjel, čert a deti / fotogaléria



Zážitky z Berlína
Pridané: 2. december 2022 / Text: Monika Šmoldasová a Ema Kováčiková, 9. b / Foto: Mgr. Michal Bacík

V termíne od 16. do 20. novembra sme sa zúčastnili zahraničnej jazykovej exkurzie v Berlíne. Vyrazili sme vo večerných hodinách, a tak sme sa v autobuse snažili zaspať. Ráno nám pani sprievodkyňa pustila video o meste Postupim, ktoré sme mali navštíviť ako prvé. Po našom príchode nás očaril krásny zámok Sanssouci, kde sme hľadali miesto, kde je pochovaný miestny panovník. Po prechádzke parkom sme sa vydali do centra mesta. V osobnom voľne sme si objednali aj kávu. Samozrejme - po nemecky. Neuvedomili sme si však, že sme si objednali o jednu naviac. Okolo obeda prišiel čas rozlúčiť sa s hlavným mestom Brandenburska Postupimom a presunúť sa do Berlína. Na naše prekvapenie sme nešli hneď do hotela, ale zvyšok dňa sa prechádzali ulicami večne rozrastajúceho sa mesta. Uvideli sme napríklad Potsdamer Platz a betónové pozostatky berlínskeho múra. Neskôr sme sa išli najesť do Mall of Berlin a potom nás čakala zaujímavá cesta metrom do hotela. Niečo sa nanešťastie v metre pokazilo, a tak sme boli nútení prejsť jednu zastávku po svojich. Nakoniec sme šťastne a unavení prišli na hotel. Každý dostal na svoju izbu vlastný kód a mohol sa ubytovať. My sme mali izbu na šiestom poschodí – bolo to super! Ráno na nás čakali v hoteli raňajky. Po nich sme sa so sprievodkyňou vydali do centra Berlína. Prechádzali sme sa celý deň a videli sme rôzne krásne stavby. Neskôr sme sa dostali k známemu berlínskemu múru, kde sme sa fotili a pani sprievodkyňa nám o ňom niečo zaujímavé porozprávala. Mali sme možnosť nakúpiť si aj rôzne suveníry. Prešli sme sa k židovskému cintorínu, Brandenburskej bráne, Humboldtovej univerzite, uvideli sme Checkpoint Charlie či triedu Unter den Linden. V podvečer sme sa konečne dostali k televíznej veži vysokej 365 metrov. V pozorovateľni vo výške 204 metrov sme mali dosť času na fotenie aj porozprávať sa o krásnom výhľade na mesto. Unavení sme sa vrátili na hotel, kde sme sa dozvedeli, že skoro ráno vstávame. Nám to ale nevadilo. Tretí deň sme sa hneď ráno po raňajkách vybrali do Drážďan. Krásne historické budovy nás uchvátili hneď, ako sme vošli do mesta. Ako prvé sme videli kostol Panny Márie – Frauenkirche. Zastavili sme sa pri veľkej porcelánovej stene, na ktorej bolo namaľovaných viac ako tridsať panovníkov! Našou ďalšou zastávkou sa stal zámok a obrazáreň Zwinger. V galérii sa nám veľmi páčilo – hlavne obrazy a krásne sochy. Nachádzala sa tam aj celosvetovo známa Sixtínska Madona od známeho maliara Rafaela. Neskôr sme išli opäť v rámci osobného voľna do nákupného centra, kde sme sa mali možnosť najesť a ešte niečo dokúpiť svojej rodine, kamarátom alebo známym. Večer sme si unavení sadli do autobusu a vydali sa na spiatočnú cestu domov!



Olympiáda v Anglickom jazyku
Pridané: 29. november 2022 / Text: Mgr. Michal Bacík

Dňa 25. novembra 2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. V kategóriách 1A, 1B a 1C sa celkovo zúčastnilo 36 žiakov. V kategórii 1A 16, v kategórii 1B 19 a v kategórii 1C 1 žiačka. V kategórii 1A sa na prvom mieste umiestnila Elisa Moravčíková zo 6.B, druhé miesto obsadil Levi Lee Mettler zo 7.A a tretie Alex Holécy zo 7.B triedy. V kategórii 1B zvíťazil Ivan Chomič z 9.B, druhé miesto získala Ema Kováčiková z 9.B a tretie Ema Lea Martišová z 8. A triedy. Víťazkou kategórie 1C sa stala Nina Petrovičová zo 6.A triedy. Do okresného kola olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa uskutoční v januári, postupujú obaja víťazi kategórií 1A a 1B – Elisa Moravčíková a Ivan Chomič. Nina Petrovičová postupuje priamo do krajského kola olympiády v rámci kategórie 1C.



Krajské kolo v recitácii kresťanskej poézie a prózy „... a Slovo bolo u Boha ...“
Pridané: 27. november 2022 / Text: Mgr. Denisa Mitterová / Foto: Mgr. art. Zuzana Polónyová

Dňa 22.11.2022 sa konal 29. ročník diecézneho kola súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy „...a Slovo bolo u Boha...“ na Katolíckom gymnáziu Štefana Moysesa v Banskej Bystrici. Aj naša škola mala zastúpenie v tejto súťaži, v ktorej „bojovali slovom“ dvaja žiaci: Peter Polóny z 5.B triedy a Ivan Chomič z 9.B triedy. Napriek veľkej konkurencii bojovali statočne, a hoci si neodniesli prvenstvo, predsa si odniesli vzácnu skúsenosť prezentovať svoj prednes pred veľkým publikom žiakov iných škôl, ako aj pred náročným a pozorným sledovaním porotcov.



Vesmír očami detí
Pridané: 23. november 2022 / Text a Foto: Mgr. Eva Rišová

„Ak raz budete vo vesmíre, uznáte, aká malá a krehká je Zem.“ Valentina Tereškovová

Zvedavosť je podstatou ľudskej existencie. Kto sme? Kde sme? Odkiaľ pochádzame? Kam vlastne smerujeme? Aj naši žiaci sa zaoberali na hodinách prírodovedy vo štvrtom ročníku témou existencie vesmíru. Zistili sme, že vesmír je súbor všetkých kozmických telies, ktoré na seba navzájom pôsobia. Objavovali sme galaxie, planéty, hviezdy, mesiace, kométy, meteority a hlavne planétu, na ktorej žijeme, našu Zem. Prostredníctvom interaktívnych pomôcok a zaujímavých knižiek sme počas týždňa prebádali vesmír a zistili veľa zaujímavosti. Je úžasné pozorovať, že nápaditosť a fantázia detí je nekonečná tak, ako vesmír sám. Vesmír očami detí je hravý a farebný. Práce žiakov napovedajú, ako radi sa deti vracajú k tvoreniu, kreativite, maľovaniu a hlavne radi snívajú... napríklad o neznámych vesmírnych svetoch. Žiaci 4. B vytvorili nádherné vesmírne projekty, ktoré s hrdosťou a novou skúsenosťou prezentovali na hodinách prírodovedy svojim spolužiakom.



Súťaž rómskych piesní
Pridané: 18. november 2022 / Text a Foto: Mgr. Vladimír Škrabala

V utorok, dňa 15. novembra 2022, sa v priestoroch budovy 1. stupňa uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže rómskych piesní. Súťaž sa viazala na krajskú postupovú súťažnú prehliadku „Cena Júliusa Bartoša Šuka“ v Čiernom Balogu. Voľba piesní bola dobrovoľná s podmienkou textu v rómskom jazyku. Speváci ukázali nemalú dávku talentu. Napriek ich veľkej snahe sa nepodarilo vybrať najlepšieho interpreta pre postup do krajskej súťaže. Verím, že súťažiaci boli inšpiráciou pre ďalších žiakov a v budúcnosti aj oni využijú príležitosť zúčastniť sa ďalších hudobných súťaží a podujatí.



Beseda s Angličanom - Deň vojnových veteránov
Pridané: 17. november 2022 / Text: Mgr. Michal Bacík a žiaci 8. ročníka / Foto: Mgr. Róbert Címer

„Aby sme nezabudli...“ Tak nazval svoju prednášku a pútavé rozprávanie v angličtine o ukončení 1. svetovej vojny nám už známy John Edwin Skelton, s ktorým sme sa stretli v piatok 11. novembra 2022 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Dozvedeli sme sa, aký dôležitý je tento dátum, prečo práve 11.11. a prečo sa s ním spájajú práve kvety červených makovíc. Emotívne rozprávanie o spomienke na vojakov, ktorí padli v nezmyselných vojnách, zaujalo nielen našich žiakov ôsmeho ročníka, ale aj žiakov z iných škôl. John svojou prezentáciou a krátkymi videami zapôsobil na city nás všetkých. Aj my sme si pripomenuli padlých vojakov dvomi minútami ticha rovnako ako milióny ľudí na celom svete. Charitatívne zbierky pomáhajú pozostalým rodinám, telesne postihnutým vojakom, organizáciám starajúcim sa o cintoríny padlých vojakov a propagácii posolstva divých makov. Nepripomíname si len súvislosti s Veľkou vojnou, ako bola najskôr nazývaná prvá svetová vojna, ale aj vojnové konflikty v Paname, Perzskom zálive alebo v Afganistane. Po ukončení Johnovho rozprávania sme dostali priestor na otázky, ktoré sme mali pripravené už vopred, ale aj na tie, ktoré vyplynuli zo samotnej prednášky. Aj keď nie všetci rozumeli všetkým anglickým slovkám - významu a myšlienkam porozumeli všetci. Je iné počuť veci trochu inak a v angličtine a ešte aj s gestami Johna Skeltona. Aspoň na chvíľu sme sa preniesli do sveta angličtiny, kde naša materinská slovenčina bola na druhom mieste. A to, že sme si rozmýšľanie v cudzom jazyku precvičili dostatočne, vyjadrujú aj názory niektorých našich žiakov: „Prednáška bola skvelá a zaujímavá.“ „Dozvedel som sa niekľko nových informácií. A doteraz som nevedel, prečo boli makovice použité ako symbol.“ „Bolo milé, že sme dostali červené makovice a mohli si ich vziať domov.“ „Páčilo sa mi, že sme aj my mohli prispieť na charitatívnu zbierku.“ „Som rada, že som sa mohla odfotiť s Johnom.“ „Beseda bola plná dojmov a myšlienok.“ „Rozprávanie Johna bolo dojímavé – bolo mi do plaču.“ „Naozaj som rád, že som sa zúčastnil tohto stretnutia, pretože som sa naučil niečo nové a precvičil si angličtinu s rodeným Angličanom.“ „Na Johnovi sa mi páčilo, že sa snažil rozprávať zrozumiteľne, používal gestikuláciu pre lepšie porozumenie a bol aj zábavný.“ „Veľmi sa mi tam páčilo a určite by som si to rád zopakoval.“ „Skutočne sa mi to veľmi páčilo a som rada, že som mala možnosť tam byť.“



Deň remesiel v ZŠ Sama Cambela
Pridané: 2. november 2022 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

27. 10. 2022 sa všetci žiaci základnej školy Sama Cambela zo Slovenskej Ľupče vybrali do školy bez učebníc. Čakal nás už tradičný Deň remesiel počas ktorého žiaci usilovne tvoria výrobky na vianočné trhy. Okrem toho nás čakalo stretnutie s rôznymi remeselníkmi z našej obce i regiónu. Mali sme možnosť vidieť zaujímavé výrobky a ochutnať fajnoty. Všetkým remeselníkom ďakujeme za ich ochotu prísť medzi nás. Počas dňa si Ľupčianski včelári pripravili pre naše deti medové raňajky. To, že včela produkuje med a že nás môže pichnúť žihadlom už dávno všetci vieme, ale ďalšie zaujímavosti o včelstve, včelích produktoch a obrovskom význame včiel pre ľudstvo sme sa dozvedeli od členov miestneho spolku včelárov. So sebou priniesli kopu rožkov a med s maslom – hotové medové raňajky. Veľmi pekne ďakujeme. Už teraz sa tešíme na budúci rok.

Deň remesiel v 1.b / fotogaléria

Deň remesiel v 2.a / fotogaléria



KABU
Pridané: 2. november 2022 / Text: Ivan Sanitra, 9. b

V stredu dňa 26. 10. 2022 sa u nás v škole v popoludňajších hodinách uskutočnila slávnosť privítania piatakov na druhom stupni - KABU. Sme radi, že sa nám, deviatakom, podarilo tento rok oživiť dlhoročnú tradíciu našej školy. Pre piatakov sme pripravili rôzne súťaže, ako napr. tanečné sochy, balónový tanec, kvíz, vzájomné kŕmenie sa jogurtom poslepiačky či hľadanie pokladu. Slávnosť sprevádzala hudba, ale hlavne atmosféra radosti a súťaživosti. Na záver pár názorov piatakov: "Veľmi sa mi to páčilo, hlavne súťaže a rôzne aktivity. Najlepšie bolo práskanie balónov." "Páčilo sa nám hľadanie pokladu a nabudúce by to malo byť dlhšie."



Exkurzia do Tatier
Pridané: 27. október 2022 / Text a Foto: žiaci šiesteho ročníka

V utorok 18. októbra sa vypravil plný autobus žiakov našej školy do Vysokých Tatier. Cestou sa zastavili v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Nazreli do obecnej školy, ale aj do dedinskej krčmy. Pri odchode zo skanzenu ich sprevádzali zvoniace ovečky. Potom už autobus zamieril priamo do Tatier. V Tatranskej Lomnici ho žiaci vymenili za lanovky a vyviezli sa až k Skalnatému plesu. Cestou lanovkou diskutovali o tom, či bude v plese voda alebo nebude. Čo myslíte? Voda v plese bola. No nekúpali sme sa, lebo bola ľadová a v tatranských plesách sa aj tak kúpať nesmie. V ceste sme pokračovali peši. Zastavili sme sa na predraženej Zamkovského chate a po krátkej polhodinovej prestávke sme pokračovali na stanicu pozemnej lanovky na Hrebienok. Ňou sme sa zviezli do Starého Smokovca, kde nás už čakal náš autobus. S poslednými lúčmi zapadajúceho slnka sme sa lúčili s tatranskými velikánmi uháňajúc nekonečným diaľničným hadom domov.



Deň plný mlieka
Pridané: 21. október 2022 / Text a Foto: Mgr. Mária Blanárová

V triede 3. B sme v pondelok 17. 10. 2022 zažili veselý deň plný mlieka. Rôznymi zaujímavými aktivitami sme sa zapojili do celoškolského projektu Zdravej školy Hovorme o jedle. Naučili sme sa veľa o tom, akú dôležitú úlohu mliečko má pre naše zdravie. Riešili sme hádanky, kreslili, spievali, strihali, lepili, varili a hlavne sme si celý deň doslova a dopísmena vychutnávali. A naozaj bol lahodný ako mliečko. Nazdravie.



Exkurzia na skládke odpadu v Šalkovej
Pridané: 19. október 2022 / Text a Foto: žiaci 6. ročníka

Návštevou na skládke odpadu v Šalkovej dňa 4.10.2022 sme mali možnosť vidieť, ako to vyzerá s odpadom vo veľkom. Zaujal nás traktor s ozubenými kolesami. Utláčal smeti na vrchole skládky. Aj sme sa trochu báli, či na nás nespadne. Dozvedeli sme sa, koľko tisíc ton odpadu vyhodíme ročne a mnohé iné veci, o ktorých sa rozprávame aj na hodinách environmentálnej výchovy. Sme radi, že sme mohli na vlastné oči vidieť, kam putuje odpad z domácností a čo sa s ním ďalej deje.



Didaktické hry na 1. stupni
Aktualizované: 20. október 2022 / Text a Foto: Mgr. Dana Haviarová, Mgr. Mária Blanárová

V dňoch 6. a 7. októbra sa na prvom stupni uskutočnili didaktické hry. Žiaci sa na stanovištiach od profesionálov dozvedeli veľa zaujímavých vecí zo života medveďov, hasičov a záchranárov. Zopakovali si, ako sa správne umývajú ruky a zuby. Zostavili si zdravé raňajky, obed i večeru. Na druhý deň si všetky teoretické vedomosti preverili v praxi.

Didaktické hry / fotogaléria 1

Didaktické hry / fotogaléria 2



Na dopravnom ihrisku
Aktualizované: 20. október 2022 / Text a Foto: Mgr. Mária Blanárová, Mgr. Dana Haviarová

V mesiaci september žiaci prvého stupňa opäť navštívili dopravné ihrisko v Turčianskych Tepliciach. Počasie bolo príjemne jesenné, cesta vláčikom cez tunely veľmi zábavná a jazda na bicykloch, kolobežkách a motokárach perfektná. Všetky skúsenosti a vedomosti z dopravnej výchovy určite využijeme každý deň na cestách ako chodci aj cyklisti.

Na dopravnom ihrisku / fotogaléria



Výzva - verejná zbierka pre útulok pre zvieratká
Pridané: 7. október 2022 / ZŠ Sama Cambela Slovenská Ľupča

4. október bol na Európskej konferencii ekológie v roku 1931 ustanovený za Svetový deň zvierat. Pri príležitosti tohto dňa na našej škole opäť vyhlasujeme verejnú zbierku pre útulok pre zvieratká. Ak máte doma nepotrebné uteráky, deky alebo plachty, krmivo, vodítka, môžete ich priniesť (opraté deky, uteráky, neotvorené krmivá) a zložiť vo vestibule školy do piatka 14. októbra. Potom budú odvezené do útulku Tuláčik. Ďakujeme.



MSR v brannom viacboji
Pridané: 6. október 2022 / Text a Foto: Mgr. Alena Luptáková

1.10.2022 sa v Martine uskutočnili MSR v brannom viacboji žiakov ZŠ a členov ZBTČ s medzinárodnou účasťou. 16 trojčlenných družstiev si zmeralo sily v streľbe, hode granátom a behu. Počasie nám neprialo, ale ani to nám nepokazilo radosť z preteku. A o to väčšia bola naša radosť pri vyhlasovaní výsledkov. Naše družstvo v zložení: Jakub Seredy (8.A), Šimon Foltány a Maroš Korbel (bývalí žiaci našej školy), obsadilo 2. miesto. Srdečne im blahoželáme.



Deň jazykov s Claudiou z ďalekej Austrálie
Pridané: 4. október 2022 / Text: Viktória Belková, Ivan Sanitra a Mgr. Michal Bacík / Foto: Mgr. Michal Bacík

V piatok 30. septembra 2022 sme si na našej škole pripomenuli Európsky deň jazykov trochu inak - netradične. Pripravili sme rozhlasové pásmo, v ktorom sme žiakom priblížili význam tohto dňa a jeho ciele. Na záver relácie sme pozvali našu bývalú žiačku, ktorá už od narodenia žije v Austrálii, aby nám povedala niečo o sebe a o svojej krajine. Pre žiakov druhého stupňa si po príhovore – samozrejme v angličtine - pripravila tri otázky, na ktoré mohli žiaci odpovedať. Spomedzi správnych odpovedí sme vybrali šesť žiakov, ktorým sme odovzdali drobné vecné ceny. Nasledujúce dve vyučovacie hodiny porozprávala Claudia (v súčasnosti poslucháčka prvého ročníka Univerzity Mateja Bela tu v Banskej Bystrici) o Austrálii viac žiakom deviateho a šiesteho ročníka. Pripravila si vlastnú prezentáciu s množstvom aktuálnych obrázkov a informácií nielen o Sydney, kde v súčasnosti žije. Po svojom pútavom rozprávaní dala priestor žiakom na množstvo otázok. Zaujatých študentov vo výlučne anglickej konverzácii prerušil zvonček na konci hodiny. S Claudiou sme sa rozlúčili s tým, že by sa s ňou žiaci chceli stretnúť ešte raz. Z ich postrehov vyberáme tieto: „Za mňa to bolo úžasné. Je super sa stretnúť s niekým, kto býva v krajine, kde sa hovorí po anglicky a je vážne dobré počuť ten prízvuk a tú angličtinu, akou hovorí. Bolo super, ako nám porozprávala, ako to tam všetko chodí, čo sa tam nachádza a rôzne iné veci.. Všeobecne bola Claudia milá, úžasná a celý čas hovorila o Austrálii s úsmevom a bola ochotná zodpovedať všetky otázky, ktoré sme sa jej opýtali. Pri výučbe ktoréhokoľvek jazyka je treba aj naživo počuť, ako sa má rozprávať v tom jazyku a takéto stretnutia sú proste úžasná príležitosť sa niečo naučiť.“ (Viktória Belková, 9. A) „Stretnutie s Claudiou sa mi páčilo. Bolo celkom zaujímavé počúvať, ako to funguje v inom štáte. Páčilo sa mi, že si vybrala témy, ktoré aspoň mňa zaujímali. Taktiež ma bavilo sa rozprávať sa s človekom, ktorý vie plynulo rozprávať anglicky.“ (Ivan Sanitra, 9. B)



Meno pre sovičku
Pridané: 29. september 2022 / ZŠ Sama Cambela

Počas dvoch septembrových týždňov mali žiaci našej školy možnosť rozhodnúť o mene pre nášho nového maskota, sovičku, s ktorým ste mali možnosť sa stretnúť v prvý školský deň pri slávnostnom otvorení. Do krabíc umiestnených na 1. aj 2. stupni žiaci hádzali svoje návrhy. Z množstva nápadov napokon členovia školského parlamentu po dlhom rozhodovaní meno vybrali. Náš maskot – SOVIČKA ELVÍRA.



OŽAZ - vyhodnotenie
Pridané: 12. september 2022 / Text a Foto: Mgr. Marcel Hlaváč

I. kategória /5.- 6. ročník/
6. A - 8,03min
6. B - 8,37min
5. B - 9,03min
5. A - 10,33min
II. kategória /7., 8., 9. ročník/
9. B - 5,25min
8. B - 5,47min
9. A - 5,56min
8. A - 6,21min
7. B - 6,33min
7. A - 6,35min



Deň otvorených dverí
Aktualizované: 16. september 2022 / ZŠ Sama Cambela Slovenská Ľupča

Vážení rodičia, starí rodičia a široká verejnosť,
pozývame Vás na Deň otvorených dverí Základnej školy Sama Cambela v Slovenskej Ľupči, ktorý sa uskutoční dňa 5. septembra od 9:00 do 12:00. Počas prehliadky školy si budete môcť pozrieť moderné vnútorné priestory školy a školský areál. Tešíme sa na Vašu návštevu.



Futbalový turnaj
Pridané: 1. júl 2022 / Text a Foto: Mgr. Michal Bacík

V stredu 29. júna 2022 sme opäť po dvoch rokoch zorganizovali žiakmi obľúbený koncoročný futbalový turnaj „Učitelia – žiaci“. Futbalisti v ročníkoch 5. až 9. spolu s učiteľmi boli rozdelení do dvoch skupín, kde sa rozhodovalo o tom, kto postúpi zo skupiny a bude hrať o finále. V zápasoch to vyzeralo neraz, ako by išlo o trofej Zlatá Niké. Mladší hráči si vyskúšali svoje schopnosti, starší zasa potrápili výber učiteľov. Každý zo seba vydal všetko v dvoch polčasoch v trvaní po sedem minút. Našťastie sa nikto nezranil, aj keď niekedy to vyzeralo ako v nekompromisnom súboji o titul majstrov sveta. Nikoho neodradilo ani dusivé teplo chladené hektolitrami vody. Po skvelom rozhodovaní medzi žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka si trofej - Putovný pohár riaditeľa školy vo futbale - napokon odniesli deviataci. Blahoželáme a tešíme sa znova na odvety v školskom roku 2022/2023.



Zahrajme sa - deviataci prvákom
Pridané: 30. jún 2022 / Text a Foto: Mgr. Dana Haviarová, kolektív deviatakov

V piatok 24. 6. 2022 sa uskutočnil projekt Zahrajme sa, kde sme my, žiaci 9. ročníka, pripravili prváčikom rôzne zábavné a športové aktivity. Patrili sem športová dráha, kvíz o priestoroch prvého stupňa, úlohy na pamäť a veľa ďalších hier. Aj vďaka teplému a slnečnému počasiu, ktoré všetkým dodávalo potrebnú energiu, si všetci dopoludnie užili. Akciu sme zakončili rozdávaním diplomov, medailí, čerstvého ovocia a sladkostí. Ďakujeme, že sme mohli stráviť dopoludnie s prváčikmi a viac sa tak s nimi zblížiť.

Zahrajme sa - deviataci prvákom / fotogaléria



Tancom proti drogám
Pridané: 29. jún 2022 / ZŠ Sama Cambela



Turnaj vo veľkej vybíjanej a minifutbale
Pridané: 29. jún 2022 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

Športovci zo 4.B triedy sa 28.6.2022 zúčastnili turnaja vo veľkej vybíjanej a minifutbale na pozvanie ZŠ s MŠ Štefana Žáryho v Ponikách. Po dramatických turnajoch, výhrach i prehrách získali pekné 2. miesto. Ďakujeme organizátorom za milé prijatie a možnosť si dobre zašportovať.

Turnaj vo veľkej vybíjanej a minifutbale / fotogaléria



Predprázdninový OŽAZ 2022
Pridané: 27. jún 2022 / Text a Foto: Mgr. Marcel Hlaváč

Vyhodnotenie štafetového behu s prekážkami: 1. kategória (5.- 6. ročník): 1. miesto - 5. A (6,09 min), 2. miesto - 6. B (6,46 min), 3. miesto - 5. B (7,03 min). 2. kategória (7.- 8.- 9. ročník): 1. miesto - 9. B (5,48 min), 2. miesto - 8. B (6 min), 3. miesto - 8. A (6,10 min).



Gymnastika
Pridané: 20. jún 2022 / Text a Foto: Mgr. Alena Luptáková

Náročnosť, precíznosť, presnosť, čistota prevedenia, elegancia – to sú hlavné atribúty gymnastiky. A tomuto športu patril na našej škole aj celý štvrtkový deň (16. jún). Už od rána si dievčatá a chlapci, ktorí navštevujú gymnastický krúžok, merali svoje sily v gymnastickom štvorboji. A tu sú výsledky: 1. ročník: 1. miesto – Viktória Švantnerová 1.A, 2. miesto – Veronika Chramcová 1.B, 3. miesto – Sandra Valentová 1.B, 2. ročník: 1. miesto – Carin Kubove 2.B, 2. miesto – Simona Slobodníková 2.B, 3. miesto – Ema Čipková 2.A, 3. ročník: 1. miesto – Nikola Šefčíková 3.B, 2. miesto – Simona Fógelová 3.B, 3. miesto – Aneta Krnáčová 3.A, 4. ročník: 1. miesto – Barbora Miklošová 4.B, 2. miesto – Emily Kurjanová 4.A, 3. miesto – Emma Debnáriková 4.B, Chlapci: 1. miesto – Marcel Hlaváč 3.A, 2. miesto – Damián Slašťan 2.A, 3. miesto – Šimon Bábeľa 3.A, St. žiačky: 1. miesto – Carolína Kubove 8.B, 2. miesto – Tereza Roskošová 7.B, 3. miesto – Ciara Kubove 6.B.



Darovanie krvi - poďakovanie
Pridané: 19. jún 2022 / Text: Mgr. Michal Bacík

Dňa 10. júna 2022 sa Základnej škole Sama Cambela a Slovenskému Červenému krížu v Slovenskej Ľupči v spolupráci s Národnou transfúznou službou z Banskej Bystrice po dvoch rokoch absencie spôsobenej protipandemickými opatreniami opäť podarilo zorganizovať bezpríspevkové darovanie krvi. Dobrovoľnými darcami sa stali členovia učiteľského zboru i občania Slovenskej Ľupče a okolitých obcí. Členovia mobilnej transfúznej stanice z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici uvítali niekoľkonásobných dobrovoľníkov a potešili sa aj účasti prvodarcov. Atmosféra pri odbere bola príjemná a chod školy darovanie vôbec nenarušilo. Všetkým dobrovoľníkom zo srdca ďakujeme a veríme, že sa opäť o rok stretneme znova, aby sme týmto hrdinským činom nezištne pomohli ľuďom, ktorí to budú potrebovať.



Strelecké súťaže
Pridané: 17. jún 2022 / Text a Foto: Mgr. Alena Luptáková

25. mája 2022 sa naši žiaci zúčastnili streleckej súťaže Cena riaditeľky ZŠ Andreja Sládkoviča Sliač. Súťažili v disciplíne VzPu zalamovacia 30 rán. Aj keď svojimi výkonmi nedosiahli na popredné miesta, v silnej konkurencie strelcov, ktorí sa športovej streľbe venujú súťažne v rámci Slovenského streleckého zväzu sa nestratili. Ivo Chomič a Viktória Belková v kategórii starších žiakov obsadili zhodne 12. miesto a Jakub Seredy v kategórii mladších žiakov obsadil 14. miesto a Tomáš Houška 20. miesto.

Dňa 10. júna 2022 sa na našej škole uskutočnila školská strelecká súťaž zo VzPu, ktorej sa zúčastnilo 17 pretekárov. Súťažili v troch kategóriách, disciplína 4 x 5 rán. Mladší žiaci: 1. miesto – Jakub Seredy 40 + 44 + 37 + 41 spolu 162 bodov, 2. miesto – Nikolas Malík 48 + 41 + 34 + 35 158 bodov, 3. miesto – Tomáš Houška 32 + 42 + 38 + 31 143 bodov. Starší žiaci: 1. miesto – Tomáš Maštalírc 35 + 31 + 34 + 30 131 bodov, 2. miesto – Ivo Chomič 31 + 31 + 25 + 35 122 bodov, 3. miesto – Dominik Peťko 22 + 23 + 35 + 17 97 bodov. Žiačky: 1. miesto – Viktória Belková 48 + 48 + 47 + 47 190 bodov, 2. miesto – Andrea Murgašová 39 + 24 + 36 + 36 135 bodov, 3. miesto – Eva Jakušová 24 + 31 + 20 + 31 106 bodov. Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy v športovej streľbe nielen na domácej pôde, ale aj súťažiach organizovaných v rámci okresu, kraja.



Aktuality zo Zelenej školy
Pridané: 14. jún 2022 / Zelená škola

Zeleň / fotogaléria

Sadenie a polievanie stromčekov / fotogaléria

Voda - zážitkové učenie v exteriéri / fotogaléria



Banskobystrické pierko
Pridané: 13. jún 2022 / Text a Foto: Mgr. Eva Rišová

Verejná knižnica Mikuláša Kováča pripravila piaty ročník autorskej literárnej súťaže v písaní poézie a prózy pre žiakov pod názvom Banskobystrické pierko. V kategórií za jednotlivcov získala 2. miesto v próze Ella Turošíková z 3. B, 2. miesto v poézií Michaela Snopková z 3. B, Lenka Debnárová a Lilian Singh z 3. B dostali čestné uznanie v písaní poézie. 1. miesto v okresnej literárnej súťaži sme získali za najaktívnejšie zapojenie sa do súťaže o Banskobystrické pierko a 3. miesto za najviac ocenených prác v súťaži. Hlavným zámerom súťaže je nájsť a podporiť literárne nadané deti, s ktorými by knižnica mohla aj po skončení súťaže pracovať a rozvíjať ich literárny talent (napr. prácou v detskom literárnom klube v knižnici pod vedením skúsených lektorov).

Päť najlepších kamarátok / báseň

O malom bocianovi / rozprávka



Divadielko v ZUŠ
Pridané: 13. jún 2022 / ZŠ Sama Cambela

Dopoludnie ako z rozprávky prežili naše deti 8. 6. 2022 v priestoroch ZUŠ v Slovenskej Ľupči. Akoby šibnutím čarovného prútika sa ocitli priamo v povesti o Driekynskej skale, v rozprávke O čertovej brade, ba zoznámili sa aj s Popletkom. Svoje bábkoherecké i herecké umenie, rovnako ako svoj veľký talent nám predviedli žiačky z našej školy. Odmenou im bol obrovský potlesk a radosť malých divákov. Ďakujeme Základnej umeleckej škole a p. Mirke Sedliakovej za krásny zážitok.

Divadielko v ZUŠ / fotogaléria



Enviro rovesnícke vyučovanie
Pridané: 6. jún 2022 / ZŠ Sama Cambela, Nela Babničová, Nela Kurjanová

V utorok 31. 5. 2022 sa v našej škole Sama Cambela uskutočnilo rovesnícke vzdelávanie pre žiakov prvého stupňa. V tento deň si pre nich šiestaci pripravili praktické aktivity na školskom dvore, v ekoučebni a prednášky (projekty). Projekty boli zamerané na rôzne témy ohľadom znečisťovania našej planéty. Rozdelili sme sa po triedach do skupín a začali. My sme mali tému o znečisťovaní ovzdušia. Pred začatím prezentovania sme mali stres. Zo začiatku to bolo namáhavé, lebo žiaci nekomunikovali. Ale neskôr sa osmelili a začali odpovedať. Väčšinou boli odpovede správne a žiakov to bavilo. Boli časti, kedy to deti bavilo viac a naopak. Časti, kedy ich to bavilo menej. Po ukončení všetkých troch prednášok sme boli radi, že sme to zvládli, ale zároveň by nevadilo, keby ich bolo viac, pretože nás to začalo baviť. Myslíme, že sme to úspešne zvládli a deti si z prednášky odniesli pár nových informácií. Slová jednej zo žiačok: „Za mňa bola prednáška dobrá, aj som sa tam niečo naučila. Hry boli zábavné a veľmi ma bavili. Prezentujúcich som poznala, a preto bola prednáška poučnejšia. Za mňa a mojich spolužiakov bol tento deň zábavný.“ A my, šiestaci, sme pochopili, aké ťažké to s nami majú naši vyučujúci. Ďakujeme za túto skúsenosť.

V rámci projektu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ (SK-Klíma) spolufinancovaného z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky naša škola v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene a Obecným podnikom lesov v Slovenskej Ľupči realizuje spoločný projekt pod názvom: „Využitím obnoviteľných prírodných zdrojov zvyšovať povedomie žiakov, zamestnancov školy a širokej verejnosti o zmierňovaní a prispôsobení sa zmene klímy.“ Dňa 31.05.2022 sme uskutočnili 2. informačné podujatie pod názvom Globálne ekologické problémy. Išlo o prezentáciu projektu a rovesnícke vzdelávanie, kde žiaci 6. ročníka 6. A a 6. B triedy učili žiakov 1. stupňa o klimatických zmenách a ich dopade na životné prostredie. Ukázali spôsoby ako tieto dopady eliminovať a zmenám klímy sa prispôsobovať. Ďakujeme šiestakom a ich vyučujúcim predmetu environmentálna výchova za krásne prezentácie, výborné nápady a inšpiratívne myšlienky. Takéto "vyučovanie" malo veľký význam nielen pre poslucháčov ale aj pre šiestakov, ktorí si vyskúšali vlastné prezentačné zručnosti. Z ich vystúpení bolo zrejmé, že im záleží na osude našej planéty a svoje oduševnenie sa snažili preniesť aj na žiakov prvého stupňa ZŠ. Veríme, že si všetci získané nadšenie uchovajú a aj svojou troškou prispejú k tomu aby dôsledky ľudskej - ich činnosti boli na prostredie čo najmenšie.

Enviro rovesnícke vyučovanie / fotogaléria

Rovesnícke vyučovanie / fotogaléria

Rovesnícke vzdelávanie - zeleň / fotogaléria



Deň detí
Pridané: 2. jún 2022 / ZŠ Sama Cambela

Slnečné počasie, krásna príroda, veľa zábavy a dobrej nálady, dobroty a sladkosti... taký bol Deň detí v Slovenskej Ľupči. Všetci si svoj deň naplno užili. Veľká vďaka patrí našej Rodičovskej rade za pestrú a zábavnú cestu okolo Ľupčianskeho hradu plnú atraktívnych stanovíšť a dobrôt.

MDD / fotogaléria



Dielo sa podarilo a naše práce putovali do Ríma
Pridané: 17. máj 2022 / Text a Foto: Mgr. Denisa Mitterová

Žiaci druhého stupňa našej ZŠ sa v mesiaci december zapojili do literárno-výtvarného projektu pod názvom „Báseň pre Františka“, ktorý bol zameraný na uchovanie spomienok na septembrovú návštevu pápeža Františka na Slovensku. Najkrajšie práce našich žiakov – 4 literárne práce a 5 výtvarných prác – boli zaslané do KPKC v Levoči, kde komisia vybrala spomedzi všetkých výtvarných a literárnych prác tie, ktoré boli následne uverejnené aj knižne. Ide o zbierku literárnych a výtvarných prác žiakov, študentov, rodín a jednotlivcov, inšpirovaných príhovormi pápeža Františka, ktoré odzneli počas jeho apoštolskej cesty po Slovensku v septembri 2021. Publikácia vznikla ako radostná reakcia na Františkovu návštevu, jej stála pripomienka a zároveň vyjadrenie poďakovania Svätému Otcovi, ktorému bola odovzdaná ako dar počas audiencie slovenských pútnikov v Ríme. Štyria naši žiaci sa tak stali spoluautormi tejto vzácnej knihy vďaka svojim prácam, ktoré boli v publikácii uverejnené, k čomu im srdečne gratulujeme.



Pracovná ponuka
Pridané: 9. máj 2022 / ZŠ Sama Cambela



Pracovná ponuka.docx



Plavecký výcvik
Pridané: 4. máj 2022 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

V týždni 25.4 - 29.4.2022 prebiehal plavecký výcvik pre cca. 120 žiakov 3., 4., a 6. ročníka ZŠ v Mestskej plavárni v Brezne. Žiaci boli rozdelení do štyroch družstiev a učili sa, alebo sa zdokonaľovali, v plaveckých štýloch - prsia, znak a kraul. Vyvrcholením ich úsilia bolo piatkové vytrvalostné plávanie. Najviac nás teší fakt, že sa všetci žiaci plávať naučili a popri tom sa i dobre zabavili.

Plavecký výcvik / fotogaléria



Hlasuj za „Čerstvé hlavičky"!
Pridané: 2. máj 2022 / Zdravá škola

Vážení rodičia!
Aj tento školský rok sa naša škola rozhodla zapojiť do projektu „Čerstvé hlavičky“, ktorú organizuje Kaufland Slovenská republika v.o.s. Cieľom projektu je podporiť zdravé stravovanie a zvýšenie konzumácie čerstvého ovocia a zeleniny na základných školách na celom Slovensku. Na dosiahnutie tohto cieľa bude Kaufland v rámci projektu hľadať partnerské základné školy pre 72 predajní Kaufland. Partnerom sa stanú školy, ktoré získajú najväčší počet hlasov vo vzťahu ku konkrétnej predajni. O tom, ktoré školy sa stanú partnerom predajní Kaufland, rozhodujú hlasujúci, ktorí za konkrétnu školu hlasujú.
Spomedzi registrovaných škôl k danej predajni vzíde z hlasovania len jedna víťazná škola, ktorá získa pre žiakov čerstvú zeleninu a ovocie na celý školský rok 2022/ 2023. Hlasovanie v rámci projektu sa oficiálne začína 28. 4. 2022 a končí 1. 6. 2022. Počas tohto obdobia môžete odovzdať svoj hlas prostredníctvom webovej stránky www.cerstvehlavicky.sk predajni Kaufland ul. 29. augusta 63, Banská Bystrica. Hlasujúci má možnosť hlasovať za jeden deň iba jedenkrát.
Dostatok vitamínov a minerálov posilní imunitu vašich detí a tiež im pomôže dôslednejšie sa sústrediť na vyučovanie a dosahovať lepšie výsledky. Zapojte sa do projektu a podporte zdravé stravovanie vašich detí.
Ďakujeme.



Deň narcisov
Pridané: 28. apríl 2022 / Zdravá škola

Žiaci našej školy vyzbierali 582,05 eur.



Svetový deň florbalu
Pridané: 20. apríl 2022 / Text a Foto: žiaci 5. b, Mgr. Denisa Mitterová, PaedDr. Jana Krížová, PhD.

V utorok 12. apríla sme si pripomenuli Svetový deň florbalu prostredníctvom zápasov, ktoré odohrali žiaci 1. stupňa našej školy a my žiaci 5. ročníka pod vedením p. trénera Babíka. Strávili sme tak príjemné športové popoludnie a tešili sme sa zo športového zážitku aj výhry. Ďakujeme za ocenenia a tešíme sa na ďalšie športové aktivity a podujatia.

Presne pred šiestimi rokmi bol 12. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň florbalu v rámci osláv 30. výročia Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF). Toto výročie sme na našej škole oslávili florbalovým turnajom, ktorý usporiadal p. Babík. Súťažili žiaci tried A a B v rámci ročníka a tak si všetci perfektne zahrali a dobre sa zabavili. Bola to výborná akcia! Ďakujeme.

Florbalový turnaj / fotogaléria



Ako funguje vesmír alebo čo je to dendroflóra...
Pridané: 19. apríl 2022 / Text a Foto: žiaci piateho ročníka, Mgr. Denisa Mitterová

V stredu 6. apríla sme sa my žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie do Planetária v Žiari nad Hronom, kde sme si rozšírili svoje poznatky o vesmíre. Hravou i náučnou formou či pozorovaním sme sa dozvedeli aktuálne informácie o Slnku, našej Zemi a ostatných planétach našej galaxie. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili aj v Arboréte vo Zvolene, kde sme pozorovali dreviny, kroviny a mnohé iné rastliny, ktoré v tomto období a na tomto mieste rastú. Po príjemnom náučnom dopoludní sme sa občerstvili v nákupnom centre Európa vo Zvolene a domov sme sa vrátili plní dojmov a nových zážitkov.



ZÁPIS do 1. ročníka
Aktualizované: 12. apríl 2022 / ZŠ Sama Cambela

Dňa 6. apríla 2022 prišli do našej školičky veselí a usmiati škôlkari, ktorí sa od septembra stanú našimi žiakmi. Veríme, že sa im páčilo putovanie "z rozprávky do rozprávky" a že si čas s nami užili naplno, tak ako my s nimi. Už teraz sa na nich tešíme!

ZÁPIS do 1. ročníka / fotogaléria



ZÁPIS do 1. ročníka / plagát.pdf




Prihláška na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2022/2023.pdf


Prihlášku na vzdelávanie v základnej škole je potrebné vytlačiť, vyplniť, a priniesť na zápis.



E žiadosť o zápis do 1. ročníka.docx


E žiadosť o zápis do 1. ročníka je potrebné vyplniť a poslať elektronicky na adresu: zsslupca1.stupen@gmail.com do 5. 4. 2022.



Podpisy zákonných zástupcov.docx




Vynášanie Moreny
Pridané: 6. apríl 2022 / Foto: Mgr. Marcel Hlaváč



Vyhodnotenie Biblickej olympiády 2021/2022
Pridané: 2. apríl 2022 / Text a Foto: Mgr. Denisa Mitterová

Aj tento školský rok sa na našej škole konala súťaž s názvom Biblická olympiáda. Najlepšie výsledky v školskom kole dosiahli nasledovní žiaci: Michal Mojžiš (5. B) - 1. miesto, Alžbeta Milovská (8. B) - 2. miesto, Eva Oravcová (9. B) - 3. miesto.
Vo výtvarnej časti súťaže s názvom Biblia očami detí sa na 1. mieste umiestnil Richard Bacík (7. A) a jeho výtvarná práca postupuje do diecézneho kola. Víťazom srdečne gratulujeme.



Výsledky recitačných súťaží
Pridané: 2. marec 2022 / Text a Foto: Mgr. Marcela Kramcová

Mesiac február sa pre žiakov našej školy niesol v znamení recitačných súťaží. Najprv to bol Šaliansky Maťko, súťaž v prednese povestí. Víťazkou v druhej kategórii sa stala Miška Zajacová z 5.B. V tretej kategórii bola na prvom mieste Lujza Filipková zo 7.B, na druhom mieste Tereza Roskošová zo 7.B a o tretie mieste sa podelili Marek Majer zo 6.A a Lukáš Dianiška zo 6.B.

Hviezdoslavov Kubín, súťaž v prednese poézie a prózy, je už tradičným stretnutím najlepších recitátorov spomedzi žiakov druhého stupňa. Súťažili v dvoch kategóriách. V druhej kategórii v prednese poézie bola na 1. mieste Anička Kováčiková z 5.B, na druhom mieste Filip Fodor a Nela Kurjanová zo 6.B a na treťom mieste sa umiestnili Elisa Moravčíková z 5.B a Martin Binder zo 6.B. V tretej kategórii v próze zvíťazila Tereza Roskošová zo 7.B a na druhom mieste bola Sofia Bučková z 8.B. V prednese poézie sa víťazom stala Ema Kováčiková z 8.B a o druhé miesto sa podelili Dominika Štrónerová z 9.A a Lujza Filipková zo 7.B. Všetkým blahoželáme a veríme, že budú úspešní v okresnom kole.



Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže „S úctou k našim starkým“
Pridané: 16. február 2022 / Text a Foto: Mgr. Denisa Mitterová

Začiatkom tohto školského roka sa žiaci našej školy v rámci výchovných predmetov zapojili do literárno-výtvarnej súťaže „S úctou k našim starkým“. V rámci banskobystrickej diecézy sa umiestnili a za svoje literárne práce boli odmenení nasledovní žiaci našej školy: 1. miesto – poézia: Adam Bartko (7.A), 2. miesto – poézia: Ema Kováčiková (8.B), Cena poroty – próza: Natália Venderlová (6.A). Vo výtvarnej časti súťaže sa v školskom kole umiestnili a boli odmenení nasledovní žiaci: 1. miesto – Richard Bacík (7.A), 2. miesto – Svetlana Milanová (7.B) a Eva Jakušová (8.B), 3. miesto – Laura Hlinková (7.B) a Ema Štefanovie (5.A). Spolu s nimi aj ďalší žiaci, ktorých práce boli poslané do súťaže, boli taktiež odmenení malou pozornosťou. Všetkým výhercom súťaže gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu.



Lyžiarsky kurz pre žiakov 7. a 8. ročníka
Pridané: 1. február 2022 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

V dňoch 24. - 28. januára 2022 sa uskutočnil lyžiarsky kurz pre žiakov 7. a 8. ročníka ZŠ v lyžiarskom stredisku Tále. Za vydareného počasia a výborných snehových podmienok si začiatočníci osvojili základy lyžovania a pokročilí zvyšovali úroveň svojich lyžiarskych zručností zo dňa na deň. Najlepší lyžiari si ako odmenu užili jeden deň v lyžiarskom stredisku Jasná na Chopku, kde mali príležitosť vyskúšať si lyžovanie v nádhernom prostredí Nízkych Tatier na svahoch, kde sa konal svetový pohár žien v alpskom lyžovaní. V závere kurzu si žiaci vyskúšali svoje zručnosti v pretekoch slalomu: 1. miesto - Ema Kováčiková, 2. miesto - Jakub Dlhoš, 3. miesto - Jozef Ďurka. Blahoželáme.

Lyžiarsky kurz pre žiakov 7. a 8. ročníka / fotogaléria



2% VYHLÁSENIE



VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.pdf




POTVRDENIE o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti.pdf



Polročné vysvedčenia, karneval a prázdniny
Pridané: 28. január 2022 / ZŠ Sama Cambela

31. januára prebehne odovzdávanie polročných výpisov na 5. vyučovacej hodine. Pani upratovačky budú piecť šišky. Učitelia druhého stupňa ich rozdajú v triedach svojim žiakom. 3. februára bude na 1. stupni karneval a budú sa piecť šišky pre žiakov prvého stupňa. Polročné prázdniny budú 4. februára 2022.



Korčuliarsky výcvik
Pridané: 24. január 2022 / Text a Foto: Mgr. Martina Blašková

Druháci a tretiaci našej školy úspešne absolvovali korčuliarsky výcvik a štvrtáci si zdokonalili svoje korčuliarske zručnosti v rámci hodín telesnej výchovy na klzisku v Tenisovom centre v Slovenskej Ľupči. Veľká vďaka patrí Športovému klubu Pepas, ktorý nám poskytol svoju ľadovú plochu.

Korčuliarsky výcvik štvrtákov / fotogaléria

Korčuliarsky výcvik štvrtákov / fotogaléria



Lyžiarsky výcvik štvrtákov
Pridané: 23. január 2022 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

V školskom roku 2021/22 v termíne 17.1 - 21.1.2022 sa nám podarilo uskutočniť lyžiarsky kurz pre žiakov oboch tried 4. ročníka. Za miesto kurzu sme zvolili osvedčené lyžiarske stredisko Tále, ktoré ponúka možnosti pre lyžiarov všetkých kategórií. Kurzu sa zúčastnilo 27 žiakov, z čoho bola približne tretina nelyžiarov. Lyžiarsky kurz prebiehal podľa výcvikového plánu a splnil svoj cieľ. Podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré. Svah bol upravený, počasie každý deň iné a keďže sme tam prakticky boli sami, žiaci si užili lyžovačku dosýta. Všetci mali snahu zdokonaľovať sa v lyžovaní a z kurzu si každý deň odniesli veľa pekných zážitkov. Počas lyžiarskeho kurzu spravili nelyžiari veľký pokrok a všetci zvládli zjazdiť terén oblúkmi v obojstrannom prívrate – pluhu a občas aj zabrzdiť. Pokročilí sa venovali zjazdu svahu paralelnými oblúkmi carvingovým štýlom, aj na strmších svahoch a skúšali rôzne akrobatické kúsky. Počas oddychového dňa žiaci navštívili Bystriansku jaskyňu a videli okrem nádhernej sintrovej výzdoby aj množstvo zimujúcich netopierov. Na záver kurzu si žiaci overili svoje schopnosti v súťažnom slalome. Avšak pre nás bol každý jeden štvrták víťazom, pretože v mnohých okamihoch prekonal sám seba.

Lyžiarsky výcvik štvrtákov / fotogaléria



Zber papiera



Zber papiera / plagát.doc

« predchádzajúca strana // nasledujúca strana »