obedy
žiacka knižka

« predchádzajúca strana // nasledujúca strana »

zo života školy »

Literárno-výtvarný projekt Báseň pre Františka
Pridané: 30. december 2021 / Text a Foto: Mgr. Denisa Mitterová

Žiaci druhého stupňa našej ZŠ sa v mesiaci december zapojili do literárno-výtvarného projektu pod názvom „Báseň pre Františka“, ktorý je zameraný na uchovanie spomienok na septembrovú návštevu pápeža Františka na Slovensku. Najkrajšie práce našich žiakov – 4 literárne práce a 5 výtvarných prác – boli zaslané do KPKC v Levoči, kde komisia vyberie spomedzi všetkých výtvarných a literárnych prác tie, ktoré budú následne uverejnené aj knižne. Spoločne sa tešíme na túto publikáciu a nádejným autorom prajeme aj ďalšie úspechy v rozvíjaní svojich talentov.



Mikuláš prišiel aj do našej základnej školy
Pridané: 9. december 2021 / ZŠ Sama Cambela, Rodičovská rada pri ZŠ, Obec Slovenská Ľupča

6. decembra v našej krajine slávime sviatok svätého Mikuláša, ktorý mal vraj dobré srdce. A také ho majú aj členovia Rodičovskej rady pri ZŠ Sama Cambela, lebo si opäť aj tento rok našli "priestor i čas" a našim žiakom priniesli radosť a úsmev na tvár v podobe mikulášskych balíčkov. Nadšenie z prekvapenia bola dvojnásobné, lebo popri balíčkoch rodičovskej rady dostali deti aj balíčky od obce Slovenská Ľupča. Veríme, že odmenou Mikulášovi, anjelovi i čertovi bola úprimná vďaka a žiariace oči detí. Ďakujeme za ochotu a chuť robiť iným radosť, veď práve tá rozdávaním rastie.

Mikuláš objektívom Rodičovskej rady / fotogaléria

Mikuláš zo školských lavíc / fotogaléria



Dištančné vzdelávanie na 2. stupni
Pridané: 29. november 2021 / ZŠ Sama Cambela

Vážení rodičia,
na základe vyhlášky 270 RÚVZ Banská Bystrica, ktorá zakazuje prezenčné vyučovanie žiakov 2. stupňa ZŠ, Vám oznamujem, že od 1. 12. 2021 prechádzajú žiaci 2. stupňa ZŠ na dištančné vzdelávanie. Žiaci sa budú dištančne vzdelávať podľa rozvrhu pre prezenčné vzdelávanie okrem výchovných predmetov. Bližšie informácie o dištančnom vzdelávaní dostanú žiaci od svojich vyučujúcich. Žiadam zákonných zástupcov a žiakov, aby sa od 1.12. neprihlasovali na obed, prípadne ak sú prihlásení, aby sa odhlásili. O prípadných zmenách Vás budem informovať.


Obmedzenie prezenčnej výučby / vyhláška.pdf



Olympiáda v anglickom jazyku
Pridané: 27. november 2021 / Text: Mgr. Michal Bacík

Dňa 25. novembra 2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. V kategóriách 1A a 1B sa celkovo zúčastnilo 38 žiakov. (V kategórii 1A 21 a v kategórii 1B 17 žiaci.)
V kategórii 1A sa na prvom mieste umiestnil Jakub Hruška zo 7. A, druhé miesto obsadil Michal Kurray zo 7. B a tretie Katarína Zátrochová zo 7. A triedy. V kategórii 1B zvíťazil Peter Chriašteľ z 8. A, druhé miesto získala Romana Krupová z 8. A a tretie Paulína Zátrochová z 8. A triedy.
Do okresného kola olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa uskutoční v januári, postupujú obaja víťazi kategórií 1A a 1B – Jakub Hruška a Peter Chriašteľ.



S úctou k našim starkým
Pridané: 22. november 2021 / Text a Foto: Mgr. Denisa Mitterová

Starká, tá ma naučila palacinky piecť. Za hlavu sa chytala, nedali sa totiž zjesť. Koláčik od starkej, ten si rada dám, ale starkému nikdy nič nenechám. Čajík s medom od starkého najradšej som pila. Pohár pekný z jeho detstva hneď som aj rozbila. Neplechu robiť, to je moje, starkí si veru zažijú svoje. Padať do jazierka, to sa mi páči. Potom ma starký mokrú dnu vláči. Vďačná som za všetku lásku, ktorú mi obaja starkí dali. Veľkú radosť mám z nich, že sú stále ešte medzi nami. / Ema Kováčiková, 8. B

V jesenných mesiacoch sa žiaci našej školy zapojili do umeleckej súťaže na tému S úctou k našim starkým. Svoj vzťah k starším, vnímanie úcty k ľuďom vyjadrovali s primeraným využitím svojich schopností literárne – poéziou, prózou alebo výtvarne na hodinách výtvarnej, etickej a náboženskej výchovy. V novembri postúpilo dvanásť výtvarných a päť literárnych prác do vyššieho kola.

Môjmu starkému Starký náš, si už starý, no stále sa ti dobre darí. Švankés ty máš veľmi rád, a preto ti chcem povedať, že si dobrý kamarát. Filfások ty tak často používaš, preto by som ti mal nový dať. Škoda, že už nie si mladý. Neboj sa, aj ja budem raz starý. Týmto ti chcem zdravie želať, pekne sa ti poďakovať, že si ma mal vždycky rád, ako v dobrých aj v zlých chvíľach. / Richard Fodor, 7. A

S úctou k našim starkým Starých rodičov už nemám, ale moja mama pracuje v hospici. Keď niekedy idem k mame do práce, vždy musím na ňu čakať. Vtedy často ku mne príde jedna milá teta. Rozpráva mi rôzne zážitky z detstva a mladosti, ako pracovala a varila. Starí ľudia napriek svojim vráskam sú príjemní a dá sa s nimi dobre porozprávať. A nielen to... S inou tetou sa vždy hráme s plastelínou. Ďalšia mi zasa ukazuje svoje šaty z čias, keď bola ešte mladá. Všeličo s nimi zažijem. Dobré, humorné, ale občas i strašidelné. Raz sa mi totiž pri návšteve v hospici stalo, že jedna pani išla s natiahnutými rukami hneď za mnou a kričala na mňa. Trochu ma to vyľakalo, lebo som nevedela, čo sa deje. Až keď mi povedala, aké mám pekné vlasy, som pochopila, že ma vlastne chcela pochváliť a potešiť. Vďaku tomuto pre mňa strašidelnému zážitku sme sa skamarátili. Zistila som, že je super a neskôr sme spolu pozerali futbal. Tiež ma naučila vyrábať kvety z papiera. Pre tieto moje zážitky so starenkami v hospici mám starých ľudí rada a vážim si ich. / Natália Venderlová, 6. A

Mojej starkej Starká naša milá, kedysi si bola mladá. Teraz máš už svoje roky, bohužiaľ, aj chorôbky. No nevadí, každý raz bude starý. Vždy budeš tá najlepšia, či v chorobe a či nie, budeš tá naj starká na svete. Občas sa so starkým hádate, vždy sa nakoniec udobríte. Bohužiaľ, život je raz taký. S hádkami, či bez, svoje chyby máme každý. Týmto ti chcem pár slov povedať a dobrý život ti zaželať. / Hanka Fodorová, 7. A

Starká Váž si ju a opatruj ju ako svoju kvetinu, kvetinu, ktorá chradne a umiera, no ty si jej svetlo, vďaka ktorému rastie a prekvitá. Ona tvoje meno nosí v srdci, tvoja tvár jej neschádza z mysle, tvoj úsmev ju poteší a s ňou ti nie je nikdy zle. Nikdy na ňu nezabudni, lebo ona na teba myslí celé dni. Ty si jej svetlo života, bez ktorého zablúdi. Aj keď ju smrť objíme, v ľadovom objatí, nezabudni na šťastné chvíle, pretože ona navždy v tvojom srdci zostane, a to až do poslednej chvíle. / Adam Bartko, 7. A



Jesenné dekorácie vyhodnotené
Pridané: 9. november 2021 / Rodičovská rada



Vyhodnotenie tried / plagát.pdf




Vyhodnotenie jednotlivcov / plagát.pdf


Jesenná dekorácia / fotogaléria



Deň remesiel
Pridané: 5. november 2021 / Foto: Mgr. Denisa Mitterová



ĎAKUJEME
Pridané: 4. november 2021 / ZŠ Sama Cambela

ĎAKUJEME firme ZEMO Železiarstvo Moravčík za darovanie antibakteriálnych mydiel pre potreby žiakov školy.



Children’s week
Pridané: 25. október 2021 / Text a Foto: PhDr. Jana Jamrišková

Posledný októbrový týždeň sa vo svete označuje ako „Týždeň detí“ (Children’s week). Pri tejto príležitosti sme s ôsmakmi v rámci hodín angličtiny a občianskej náuky spolupracovali so 14 európskymi školami v rámci eTwinning projektu „Thoughts about the children’s week“. Venovali sme sa tematike práv detí – vzniklo veľa pekných plagátikov, ktoré žiaci prezentovali vo štvrtok 14.10.2021 na videostretnutí so žiakmi chorvátskej školy v Duga Resa.



Zbierka pre Tuláčik
Pridané: 22. október 2021 / Text a Foto: Mgr. Dana Haviarová

Pri príležitosti Svetového dňa zvierat žiačka našej školy Lianka Lenciová zorganizovala pre útulok Tuláčik v Brezne zbierku. To, že osud zvierat nie je ľahostajný mnohým z nás, potvrdilo množstvo vecí, ktoré deti nosili do školy. Maškrty, krmivo, teplé deky a hračky určite spríjemnia život štvornohým miláčikom, ktorí nemali v živote šťastie na majiteľov. Ďakujeme všetkým darcom a samozrejme aj ochotným rodičom, ktorí všetky veci odviezli do útulku.

Zbierka pre Tuláčik / fotogaléria



Land art na školskom dvore
Pridané: 21. október 2021 / Text a Foto: Mgr. Dana Haviarová

Land art je umelecký smer, ktorý vznikol v 60. rokoch minulého storočia v USA. Umelci tohto smeru sa chceli vyhnúť umeniu, uzavretému v galériách a múzeách. Namiesto toho tvorili umelecké diela v prírode. Aj naši šikovní prváci využili prírodniny zo školského dvora na vytvorenie prekrásnych obrazov.

Land art na školskom dvore / fotogaléria



Banský náučný chodník Ľubietová
Pridané: 21. október 2021 / Text a Foto: Mgr. Dana Haviarová

Každú jeseň šiestaci navštevujú Ľubietovú, kde pozorujú vplyv ľudskej činnosti na okolitú prírodu a zoznamujú sa s históriou baníctva v našom okolí.

Banský náučný chodník Ľubietová / fotogaléria



Ekologická doprava do školy
Pridané: 18. október 2021 / prvý stupeň ZŠ Sama Cambela

V októbri žiaci 4. ročníka pod vedením p. učiteľky Haviarovej pripravili vzdelávanie pre žiakov 1. ročníka pod názvom "Ekologická doprava do školy". Prváci mali možnosť vyskúšať si niekoľko interaktívnych aktivít zameraných na druhy dopravy a dodržiavanie dopravných predpisov.

Ekologická doprava do školy / fotogaléria



Ponuka cudzojazyčného vzdelávania na našej škole
Pridané: 7. október 2021 / ZŠ Sama Cambela

V zmysle požiadavky Rodičovskej rady pri ZŠ Sama Cambela v Slovenskej Ľupči prichádza v tomto školskom roku naša škola s ponukou doplniť, resp. prehĺbiť si vedomosti v oblasti anglického a nemeckého jazyka. Vyučovanie bude prebiehať jedenkrát týždenne s časovou dotáciou 60 minút. Na základe snahy školy poskytnúť žiakom cenovo prístupnejšie vzdelávanie v porovnaní s platbami na jazykových školách bol stanovený poplatok vo výške 200€ za školský rok.

Bližší zámer ponuky tohto vzdelávania: Anglický jazyk – prehĺbenie a upevnenie poznatkov z ANJ, vyrovnanie vedomostných rozdielov, určený najmä pre žiakov prichádzajúcich na 2. stupeň ZŠ – žiaci 5. a 6. ročníka. Informácie: flaskova.denisa@gmail.com
Nemecký jazyk – rozvíjanie najmä komunikačných zručností pre žiakov, ktorí ovládajú základnú slovnú zásobu a gramatické kategórie z vyučovania NEJ, určený pre žiakov 7. až 9. ročníka. Informácie: lakomcikovae@gmail.com



Zber šípok
Pridané: 6. október 2021 / ZŠ Sama Cambela

Vážení rodičia,
ZŠ Sama Cambela sa opäť zapojila v spolupráci s Lesy SR do jesenného projektu ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SLOVENSKEJ REPUBLIKY.

Pomocou súťažného projektu by sme chceli osloviť žiakov, alebo triedne kolektívy, aby sa zapojili do zberu šípok. Každý, kto sa zúčastní projektu, získa malý darček ako odmenu na pamiatku. Všetci zberači, ktorí donesú viac ako 10 kg šípok budú odmenení zaujímavými cenami. Triedy zároveň za množstvo nazbieraných šípok získajú body do našej školskej súťaže o NAJ TRIEDU v školskom roku 2021/2022.

Šípky musia byť očistené od stopiek, listov a môžu byť prinesené v akomkoľvek stave (čerstvé, sušené). Rodičom podpísanú potvrdenku s množstvom prinesených šípok je potrebné odovzdať triednemu učiteľovi. Zber šípok prebieha od 5.10.2021 do odvolania.



Kríza demokracie?
Pridané: 1. október 2021 / PhDr. Jana Jamrišková a žiaci 8. b

V rámci Európskej noci výskumníkov, ktorá sa tento rok uskutočnila v piatok 24. septembra, sme sa prostredníctvom videokonferencie nadiaľku „stretli“ s historičkami venujúcimi sa dejinám 20. a 21. storočia – Mgr. Luciou Heldákovou, PhD., a Mgr. Klarou Kohoutovou, PhD. Obe pracujú v Spoločenskovednom ústave Slovenskej akadémie vied a pre našich ôsmakov pripravili prezentáciu s názvom Kríza demokracie?

„Najprv sme si vysvetlili, čo je demokracia, pýtali sa nás, čo si pod týmto pojmom predstavujeme. Pýtali sa nás na naše názory. Vyskúšali sme si, ako by sme zareagovali a rozhodli sa v rôznych krízových situáciách. Predstavili nám výsledky svojich prieskumov a ankiet. Rozprávali sme sa aj o udalostiach druhej svetovej vojny.“



Didaktické hry / 1. – 4. ročník
Pridané: 27. september 2021 / prvý stupeň ZŠ Sama Cambela

Praktická časť didaktických hier zameraných na ochranu zdravia a prírody sa konala v pondelok 20. 9. 2021. Deň sa začal perfektne zvládnutou evakuáciou školy, pokračoval štafetou za záchranu prírody a riešením rôznych zaujímavých úloh z oblasti prvej pomoci, ochrany zdravia a prírody. Odmenou za absolvovanie rôznych vedomostných, športových a praktických stanovíšť bola turistická vychádzka do Driekyne a na hrad.



Dopravné ihrisko Turčianske Teplice
Pridané: 21. september 2021 / prvý stupeň ZŠ Sama Cambela

V dňoch 10. septembra a 13. septembra 2021 sa deti 2. – 4 ročníka zúčastnili návštevy dopravného ihriska v Turčianskych Tepliciach. Cieľom návštevy bolo naučiť sa dodržiavať pravidlá cestnej premávky či už ako chodec alebo vodič a potom si to všetko prakticky vyskúšať. Nebolo to jednoduché – stať sa naozajstným, zodpovedným vodičom dopravných prostriedkov. No z ihriska si deti odniesli množstvo skúseností a zážitkov.



OŽAZ jeseň 2021
Pridané: 16. september 2021 / ZŠ Sama Cambela

Jesenná časť OŽAZu sa uskutočnila 13. a 14. septembra. Žiaci druhého stupňa skombinovali svoje teoretické vedomosti získané v prvý deň so športovou obratnosťou v štafete tried. Okrem toho absolvovali prieskumnú výpravu do okolia Slovenskej Ľupče. Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií. V prvej kategórii (5., 6. ročník) zvíťazila 5. A, druhá bola 6. B a tretia skončila 5. B trieda. V druhej kategórii (7., 8., 9. ročník) vyhrala trieda 8. B, druhí boli žiaci z 8. A a tretí skončili žiaci zo 7. A triedy.



Slávnostný začiatok školského roka 2021/22
Aktualizované: 3. september 2021 / ZŠ Sama Cambela



Ocenili sme úspešných žiakov v školskom roku 2020/21
Pridané: 6. júl 2021 / Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD., Mgr. Denisa Mitterová

Úspešní žiaci 1. stupňa 2020/2021 / fotogaléria



Deviataci prvákom - zahrajme sa!
Pridané: 27. jún 2021 / Text: Mgr. Martina Blašková / Foto: deviata á a deviata bé

25. júna si deviataci našej školy pripravili pre prváčikov rôzne aktivity podporujúce zdravý životný štýl. Tri družstvá prvákov - Rýchliky, Kuriatka a Čučoriedky súťažili v rôznych zaujímavých disciplínach. Prváčikovia sa zabavili, vybehali, vyskúšali si svoje pohybové zručnosti, ale aj pamäťové schopnosti. Každý športovec dostal za odmenu medailu. Ďakujeme deviatakom za ich nápaditosť, usilovnosť a nadšenie pri tvorbe a realizácii milého športového predpoludnia, ktorým urobili veľkú radosť najmladším žiakom našej školy.



OŽAZ osviežil
Pridané: 26. jún 2021 / ZŠ Sama Cambela



Daffer - sady školských potrieb


TU objednáte » Skvelko - zoznamy pomôcok na nový školský rok



Aj jogurtom ku zdraviu
Pridané: 25. jún 2021 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

Ľudia jedia jogurty už stovky rokov. Sú bohaté na živiny a ich pravidelná konzumácia má priaznivé účinky na naše zdravie. Vďaka BCF a Erike Karovej si na nich mohli pochutnať aj žiaci našej školy. Ďakujeme krásne!

Jogurty od BCF / fotogaléria



MDD na 1. stupni
Pridané: 7. jún 2021 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

Aj tento rok si naše deti 1. stupňa ZŠ užili krásny, veselý a plný zážitkov Deň detí. Postarali sa o to triedni učitelia v spolupráci s rodičmi a Rodičovskou radou pri ZŠ Sama Cambela (ďakujeme aj obci Slovenská Ľupča za sladkú odmenu a džúsiky) a deťom zabezpečili perfektnú opekačku, kopec hier a súťaží a mnoho prekvapení. Veríme, že si ho každý poriadne užil a domov odchádzal s úsmevom na tvári.



Ako by mala vyzerať budova 1. stupňa
Aktualizované: 7. jún 2021 / ZŠ Sama Cambela

Túto otázku sme si položili pred plánovanou rekonštrukciou budovy 1. stupňa našej školy. A keďže sme o tom nechceli rozhodovať "len my", oslovili sme Vás, milí žiaci, aby ste sa zapojili do našej výzvy. Pomocou súťažného projektu sme sa Vás snažili osloviť, aby ste pomohli navrhnúť vzhľad budovy školy 1. stupňa po zateplení. Teší nás, že sa nám to podarilo, pretože do výzvy sa zapojilo viac ako 80 detí s naozaj nápaditými návrhmi. Odborná porota mala neľahkú prácu, ale nakoniec sa jej podarilo vybrať štyri najkrajšie návrhy, z ktorých možno niektoré prvky budú naozaj použité na fasádu budovy 1. stupňa. Medzi ocenených žiakov patria: Levi Lee Mettler - 5. A, Damián Ďurka - 5. A, Michal Mojžiš - 4. B, Patrik Tišťan - 3. A. Štyria ocenený získali zaujímavú cenu a každý, kto sa do výzvy zapojil dostal pekný darček. Ďakujeme za skvelé nápady a teší nás Váš záujem podieľať sa aj na vizuále školy. Pre nás je - i bude tou najkrajšou.



Deň robotiky
Pridané: 3. máj 2021 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

Dňa 03.05.2021 sme na ZŠ Sama Cambela uskutočnili Deň robotiky. Bohužiaľ kvôli epidemiologickým opatreniam bol v inej podobe ako sme pôvodne plánovali, ale veríme, že náš cieľ bol naplnený. Tretiaci počas hodín informatickej výchovy programovali prostredníctvom micro:bitov, ktoré sme získali vďaka podpore z grantovej výzvy nadácie Pontis. Programovanie robotov ich veľmi bavilo, tešili sa z každého kroku, ktorý „ich“ robot zvládol. Túto problematiku zvládli výborne a v závere dňa uskutočnili preteky naprogramovaných robotov. Svoje skúsenosti si prezentovali medzi sebou navzájom a tým si rozvíjali svoje prezentačné a vyjadrovacie schopnosti. Pre spolužiakov a kamarátov z iných tried natočili krátke video. Sme vďační nadácii Pontis za zavedenie tejto krásnej myšlienky do praxe a za možnosť sprostredkovania nielen našim žiakom zážitok z objavovania nového vo svete technológií.

Deň robotiky / video



Zalesnenie územia na Pôlči
Pridané: 2. máj 2021 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

V pekný slnečný deň 27. apríla 2021 sme sa my, zamestnanci ZŠ Sama Cambela v spolupráci s pánom Miloslavom Urbanom, konateľom OPL v Slovenskej Ľupči, rozhodli vysadiť nový les. Podarilo sa nám vysadiť 350 sadeníc duba zimného a smrekovca opadavého. Nadviazali sme na "tradíciu" z minulých rokov, kedy sadenice vysádzali žiaci pod vedením svojich učiteľov. Tento rok to však epidemiologická situácia nedovolila. Touto akciou podporujeme aj myšlienku projektu EEA grants SK-klíma, nakoľko si uvedomujeme význam lesov nielen ako surovinovej základne, ale aj ako regulátora klimatických a vodných pomerov a zastavenia zhubných účinkov erózie pôdy. Veríme, že sa stromčeky ujmú a zachovajú sa pre budúce generácie.



Zahrajme sa na dizajnérov
Pridané: 22. apríl 2021 / Text a Foto: Mgr. Dana Haviarová

Recyklohry sú školský recyklačný program, ktorého cieľom je prehĺbiť znalosti žiakov v oblasti triedenia a recyklácie odpadov a umožniť im osobnú skúsenosť so spätným odberom použitých drobných elektrozariadení a batérií. Aj v tomto veľmi náročnom školskom roku sme poctivo recyklovali. Tonery – 50 ks, staré mobily – 86 ks, baterky – 120 kg, drobný elektroodpad – 210 kg. Najlepší zberači použitých bateriek v tomto roku (a to ešte nie je koniec roka) sú z tried: 1. miesto 4. A trieda – 86 kg, 2. miesto 3. A trieda – 11kg, 3. miesto 9. A trieda – 6 kg. Najusilovnejší baterkozberači sú: Martina Babicová 4. A – 35 kg, Miroslava Iskrová 4. A – 29 kg a Adam Mikloš 3. A – 11 kg. Zberači si sami odovzdanými použitými baterkami zbierajú body, ktoré si môžu vymeniť za odmeny (1 kg = 100 bodov). Pozri: http://www.zbierambaterky.sk/?pg=shop&category_id=99. Aby sa im baterky ľahšie zbierali a nepovaľovali sa doma po kútoch, zapojili sa naši žiaci do dizajnérskej súťaže a navrhli zberné krabičky na baterky. Práca Emy Štefanovie zo 4. A bola vybraná ako jedna z najlepších v úlohe "Zahrajme sa na dizajnérov". Ako odmenu získala knižku a drobnosti z projektu Ecocheese. Blahoželáme.

Zahrajme sa na dizajnérov / fotogaléria



Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
Pridané: 4. február 2021 / ZŠ Sama Cambela

V stredu 3. februára o 14.00 bude zoom-ové školské kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie a prózy. Text musíte hovoriť spamäti na kameru (aspoň polovicu ukážky). Spomedzi recitátorov vyberie porota v každej kategórii víťaza, ktorý postúpi do okresného kola. Prihlasovacie údaje: Meeting ID: 309 918 6193; Passcode: hviezdos.

Takto, online, po virtuálnom vlákne, prebiehalo tohtoročné školské kolo najvýznamnejšej recitačnej súťaže, Hviezdoslavovho Kubína. A tu sú výsledky:
1. kategória / 5. 6. ročník / poézia / 1. miesto - Katarína Zátrochová (6. A), 2. miesto - Lukáš Dianiška (5. B), 3. miesto - Michal Čiampor (5. B) / próza / 1. miesto - Tereza Rozkošová (6. B), 2. miesto - Nela Kurjanová (5. B), 3. miesto - Filip Fodor (5. B)
2. kategória / 7. 8. 9. ročník / poézia / 1. miesto - Ema Kováčiková (7. B), 2. miesto - Emma Kováčová (7. B), 3. miesto - Liana Lenciová (7. B) / próza / 1. miesto - nebolo udelené, 2. miesto - Evka Jakušová, Betka Milovská (7. B), 3. miesto - Ivan Sanitra (7. B)
Víťazom srdečne blahoželáme!



SÚŤAŽ o najkrajší obal na zošit
Pridané: 2. február 2021 / rodičovská rada pri ZŠ Sama Cambela

Rodičovská rada (RR) vyhlásila v prvom polroku 2020/21 súťaž pre všetkých žiakov školy o najkrajší obal na zošit. Súťaž bola hodnotená v dvoch kategóriách pre žiakov 1. a 2. stupňa. Do súťaže sa spolu zapojilo 113 detí na 1. stupni a 16 detí na 2. stupni. Nakoľko sa do súťaže zapojilo veľké množstvo žiakov 1. stupňa a rozhodovanie o víťazoch bolo veľmi ťažké, členovia RR vybrali dve výherné triedy. Tu sú autori víťazných návrhov: Riško Hlaváč (trieda 4. A), Sárka Adamovičová (trieda 2. A).

Na druhom stupni vyhral návrh Svetlanky Milanovej zo 6. B triedy. Víťazom a ich triedam blahoželáme, ale smutní nemusí zostať nik! Každý, kto sa do súťaže zapojil, dostane pekný darček a víťazné triedy zošity.

Predsedkyňa RR Z. Červenáková: "Ceny sú už pripravené, čakáme už len na deti, kedy sa vrátia do školských lavíc. Ďakujeme učiteľom za pomoc, že aj popri náročnej situácií a mnohých opatreniach, ktorým musia čeliť, sa do súťaže so svojimi žiakmi zapojili."

INFORMÁCIE PRE RODIČOV: Ak máte záujem podporiť školu kúpou zošita pre svoje dieťa s vlastným motívom, bude ho možné objednať u Z. Červenákovej (cervenakova149@gmail.com) a zakúpiť si ho v cene 3,50 €.


Richard Hlaváč, 4. A / Sára Adamovičová, 2. A / Svetlana Milanová, 6. B



Mikuláš v ZŠ Sama Cambela
Pridané: 17. december 2020 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

Aj napriek tomu, že tento rok nebol jednoduchý pre nikoho z nás, predsa sa našli ľudia, ktorí sa rozhodli aspoň žiakom 1. stupňa - ako to situácia dovoľovala - priniesť trochu radosti v podobe mikulášskych balíčkov. O radosť v detských očiach a potešenie z návštevy Mikuláša sa postarali členovia Rodičovskej rady pri ZŠ Sama Cambela a so zdravými i sladkými prekvapeniami v balíčkoch im pomohli sponzori, ktorým veľmi pekne ĎAKUJEME. Úprimná detská radosť, vďaka a žiariace oči im boli odmenou pri speve, či básni pre Mikuláša a krásne to vyjadrili i rodičia, slovami jedného z nich: "tento Mikuláš bol aspoň náznak normálnosti v tom, že deti mohli mať pocit, že je všetko v poriadku..." a za ten pocit naozaj veľmi pekne ďakujeme.



Vianoce v sovičkovej triede
Pridané: 17. december 2020 / Text a Foto: Mgr. Mária Blanárová

Naši šikovní prváci sa už naučili veľa písmeniek i číslic, no vedia aj dodržiavať vianočné tradície. Takto krásne si v triede vyzdobili stromček a už sa veľmi tešia, že si užijú vianočné prázdniny. Pokojné a požehnané Vianoce všetkým...



Robotika a my
Pridané: 15. december 2020 / Text a Foto: PaedDr. Jana Krížová, PhD.

Problematika robotiky je pre nás v ZŠ Sama Cambela v Slovenskej Ľupči zaujímavá a podnetná. Máme skúsenosti s tým, že už žiaci na primárnom stupni programujú v domácich podmienkach a dosahujú výborné výsledky. Dokážu zostrojiť a naprogramovať vlastné jednoduché roboty. Tešia sa z úspechov, s nadšením o nich robia projekty a nosia ukážky do školy. Našim cieľom bolo sprostredkovať všetkým žiakom ZŠ nielen vedomosti o robotike, ale aj radosť z programovania, preto sme podali projekt do grantovej výzvy nadácie Pontis.

Náš projekt bol vybraný medzi úspešné a finančne podporený. Preto môžeme sprístupniť našim žiakom druhého stupňa hravou, zaujímavou a interaktívnou formou svet digitálnych technológií a programovania prostredníctvom micro:bitov. Tie plánujeme využívať najmä na hodinách informatickej výchovy, ale aj na iných predmetoch, pretože ich využitie je variabilné. Po zvládnutí tejto problematiky budú žiaci svoje vedomosti, skúsenosti a zručnosti prezentovať počas dňa robotiky na ZŠ. Aj takýmto spôsobom chceme našim žiakom sprostredkovať zážitok z objavovania nového.

« predchádzajúca strana // nasledujúca strana »